
Zimowa margarita
389 kcal /
1629 kJKalorie
1629 kJKalorie
1 gBiałko
36 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cukru
- 2 szczypty soli
- 1 kawałek skórki z limonki ekologicznej, bez białych błonek (ok. 4 x 1 cm)
- 180 g mleczka kokosowego
- 180 g tequili
- 100 g likieru pomarańczowego, Triple Sec, dowolnego np. Cointreau
- 60 g soku z limonek, świeżo wyciśniętego
- 60 g syropu z agawy
- 350 g kostek lodu
- 4 gałązki rozmarynu, świeżego do dekoracji
- 4 plastry limonki ekologicznej, do dekoracji
- żurawina, świeża do dekoracji
- żurawina, mrożona do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier i sól, dodać skórkę z limonki, zmielić2 s/obr. 10. Przesypać na płaski talerz. Brzeg każdej szklanki przetrzeć kawałkiem limonki, następnie zanurzyć w limonkowym cukrze, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleczko kokosowe, tequilę, likier, sok z limonek i syrop z agawy, dodać lód, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do przygotowanych wcześniej szklanek. Każdą porcję udekorować gałązką rozmarynu, plastrem limonki i kilkoma żurawinami. Zimową margaritę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.