
Mleko kasztanowe z Nutellą®
388.8 kcal /
1627.8 kJKalorie
1627.8 kJKalorie
10 gBiałko
57 gWęglowodany
11.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 230 – 250 g kasztanów jadalnych, świeżych, w łupince
- 5 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
- 100 g kremu orzechowo-czekoladowego Nutelli®
- 1 laska wanilii tylko nasiona
- 700 g mleka
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 40 g likieru pomarańczowego np. Cointreau
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kasztany. Kasztany naciąć na krzyż po wypukłej stronie, przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę nacięciem w dół. Piec 15 min (200°C). Odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie obrać ze skorupek, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 200 g upieczonych kasztanów, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę pomarańczową, rozdrobnić5 s/obr. 10.
- Dodać odważone kasztany, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać Nutellę, nasiona wanilii, mleko i cynamon, wymieszać5 s/obr. 6, następnie podgrzewać7 min/90°C/obr. 2.5.
- Dodać likier pomarańczowy, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Przelać do 4 szklanek. Mleko kasztanowe z Nutellą® podawać bezpośrednio po przygotowaniu.