
Syrop orzechowy
11798.4 kJ /
2818 kcalKalorie
2818 kcalKalorie
36 gBiałko
336 gWęglowodany
157 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g orzechów laskowych, blanszowanych, bez skórki (patrz wariant)
- 500 g wody
- 300 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione orzechy, gotować45 min/98°C/obr. 2. Syrop wraz z orzechami przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć orzechy, dociskając gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.
- Syropu orzechowego używać jako dodatku do kawy lub drinków.