Syrop orzechowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
11798.4 kJ /
2818 kcal
Kalorie
36 gBiałko
336 gWęglowodany
157 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g orzechów laskowych, blanszowanych, bez skórki (patrz wariant)
  • 500 g wody
  • 300 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać rozdrobnione orzechy, gotować45 min/98°C/obr. 2. Syrop wraz z orzechami przelać do słoika, odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz.
  4. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Do koszyczka włożyć potrójną warstwę gazy, ostrożnie wlać zawartość słoika, pozostawić na ok. 5 min, aby syrop spłynął do naczynia miksującego. W tym czasie opłukać słoik, następnie bardzo dokładnie odcisnąć orzechy, dociskając gazę dłońmi. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość wyrzucić. Syrop przelać do opłukanego słoika lub czystej szklanej butelki.
  5. Syropu orzechowego używać jako dodatku do kawy lub drinków.
Przewijanie do góry