
Syrop z fiołków
2583.3 kJ /
617 kcalKalorie
617 kcalKalorie
1 gBiałko
151 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 – 40 g kwiatów fiołka wonnego (ok. 1,5 szklanki), bez łodyg (patrz wskazówka)
- 200 g wody
- 150 g cukru
- 1 ½
- łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać fiołki, dodać wodę, gotować5 min/100°C/obr. 1. Wywar pozostawić w naczyniu miksującym na min. 2 godz. Po tym czasie zawartość naczynia miksującego przecedzić do miski przez koszyczek dociskając fiołki kopystką. Zawartość koszyczka wyrzucić.
- Do naczynia miksującego wlać wywar z fiołków, dodać cukier i sok z cytryny, gotować na parze bez założonej miarki12 min/Varoma/obr. 1. Gorący syrop przelać do butelki i szczelnie zamknąć.
- Syrop z fiołków wykorzystać jako dodatek do deserów lub napojów (patrz wskazówka).