
Syrop do grzanego wina
2746 kcal /
11489 kJKalorie
11489 kJKalorie
7 gBiałko
686 gWęglowodany
4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 – 5 pomarańczy ekologicznych (patrz wskazówka)
- 1 – 2 cytryny ekologiczne (patrz wskazówka)
- 600 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 4 laski cynamonu przełamane na pół
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczkagoździków
- 1 łyżka ziela angielskiego, mielonego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 100 g czerwonego wina, wytrawnego
👨🍳 Przygotowanie
- Z 1 pomarańczy odkroić 4 kawałki skórki (ok. 4 x 1 cm), bez białych błonek (albedo), odstawić. Z 1 cytryny odkroić 2 kawałki skórki (ok. 4 x 1 cm), bez białych błonek (albedo), odstawić. Z 3-5 pomarańczy i 1-2 cytryn wycisnąć sok (patrz wskazówka), odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórki z pomarańczy i skórki z cytryny, dodać cukier, laski cynamonu, anyż, goździki, ziele angielskie i nasiona kolendry, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 500 g soku z pomarańczy, 50 g soku z cytryny i wino. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C/obr. 1.5. Przelać do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić na 12 godz. Umyć naczynie miksujące. Syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach.
- Do naczynia miksującego wlać przecedzony syrop, gotować7 min/100°C/obr. 1. Przelać do butelki (0,75 l), odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie zakręcić i odstawić do lodówki. Syropu używać jako dodatku do grzanego wina (patrz wskazówka).