Syrop do grzanego wina

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2746 kcal /
11489 kJ
Kalorie
7 gBiałko
686 gWęglowodany
4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 – 5 pomarańczy ekologicznych (patrz wskazówka)
  • 1 – 2 cytryny ekologiczne (patrz wskazówka)
  • 600 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 4 laski cynamonu przełamane na pół
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczkagoździków
  • 1 łyżka ziela angielskiego, mielonego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 100 g czerwonego wina, wytrawnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z 1 pomarańczy odkroić 4 kawałki skórki (ok. 4 x 1 cm), bez białych błonek (albedo), odstawić. Z 1 cytryny odkroić 2 kawałki skórki (ok. 4 x 1 cm), bez białych błonek (albedo), odstawić. Z 3-5 pomarańczy i 1-2 cytryn wycisnąć sok (patrz wskazówka), odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórki z pomarańczy i skórki z cytryny, dodać cukier, laski cynamonu, anyż, goździki, ziele angielskie i nasiona kolendry, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 500 g soku z pomarańczy, 50 g soku z cytryny i wino. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować20 min/100°C/obr. 1.5. Przelać do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, odstawić na 12 godz. Umyć naczynie miksujące. Syrop przecedzić przez sitko o drobnych oczkach.
  4. Do naczynia miksującego wlać przecedzony syrop, gotować7 min/100°C/obr. 1. Przelać do butelki (0,75 l), odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie zakręcić i odstawić do lodówki. Syropu używać jako dodatku do grzanego wina (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry