Tagliatelle z pesto z bobu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
644 kcal /
2699 kJ
Kalorie
21 gBiałko
74 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
  • woda dogotowania makaronu
  • ¼
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 150 g bobu, z puszki odsączonego z zalewy
  • 100 g oliwy z oliwek
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. Następnie przełożyć go do garnka i ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić6 s/obr. 10.
  3. Dodać orzeszki piniowe, czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać bób, oliwę, pieprz i sól, zmiksować20 s/obr. 5. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, rozłożyć do 6 głębokich talerzy. Każdą porcję makaronu wymieszać z przygotowanym pesto.
  5. Tagliatelle z pesto z bobu podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane orzeszkami piniowymi i natką pietruszki.
Przewijanie do góry