Tagliatelle z pesto z bobu
644 kcal /
2699 kJKalorie
2699 kJKalorie
21 gBiałko
74 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
- woda dogotowania makaronu
- ¼
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 ząbek czosnku
- 6 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 150 g bobu, z puszki odsączonego z zalewy
- 100 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron. Następnie przełożyć go do garnka i ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kontynuować wykonanie przepisu.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić6 s/obr. 10.
- Dodać orzeszki piniowe, czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać bób, oliwę, pieprz i sól, zmiksować20 s/obr. 5. Ugotowany makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, rozłożyć do 6 głębokich talerzy. Każdą porcję makaronu wymieszać z przygotowanym pesto.
- Tagliatelle z pesto z bobu podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane orzeszkami piniowymi i natką pietruszki.
