Szybkie kajzerki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
187.4 kcal /
784 kJ
Kalorie
5.5 gBiałko
32.7 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 200 g wody letniej
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki cukru
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, masło, jajko, cukier i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40 min lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 12 równych części (ok. 70 g każda). Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć, następnie naciąć ostrym nożem, dociskając go do blachy i tworząc 5 promienistych nacięć (patrz wskazówka). Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Piec 15-20 min (220°C). Upieczone kajzerki przełożyć na kratkę do studzenia. Szybkie kajzerki podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.
Przewijanie do góry