Szybkie kajzerki
187.4 kcal /
784 kJKalorie
784 kJKalorie
5.5 gBiałko
32.7 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g mąki pszennej typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g wody letniej
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki cukru
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać wodę, drożdże, masło, jajko, cukier i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 40 min lub do czasu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 12 równych części (ok. 70 g każda). Uformować okrągłe bułki, ułożyć na przygotowanej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć, następnie naciąć ostrym nożem, dociskając go do blachy i tworząc 5 promienistych nacięć (patrz wskazówka). Przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Piec 15-20 min (220°C). Upieczone kajzerki przełożyć na kratkę do studzenia. Szybkie kajzerki podawać po ostudzeniu, z wybranymi dodatkami.