Spaghetti z cytrusowo-porowym pesto
482.5 kcal /
2018.6 kJKalorie
2018.6 kJKalorie
16.6 gBiałko
70.4 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g bazylii, świeżej tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- 100 g pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
- 40 g oliwy z oliwek
- skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1200 g wody
- 350 g makaronu, suchego, typu spaghetti
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć por, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C//obr. .
- Dodać rozdrobnione zioła z czosnkiem, skórkę z cytryny, sok z cytryny i sól, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do miski z przygotowanym pesto, dokładnie wymieszać kopystką. Spaghetti z cytrusowo-porowym pesto podawać posypane rozdrobnionym parmezanem (patrz wskazówka).