Spaghetti z cytrusowo-porowym pesto

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
482.5 kcal /
2018.6 kJ
Kalorie
16.6 gBiałko
70.4 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g pora tylko białej części, pokrojonego w 0,5 cm plastry
  • 40 g oliwy z oliwek
  • skórka otarta z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1200 g wody
  • 350 g makaronu, suchego, typu spaghetti

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć por, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C//obr. .
  4. Dodać rozdrobnione zioła z czosnkiem, skórkę z cytryny, sok z cytryny i sól, wymieszać20 s//obr. 3. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować12 min/100°C/obr. 1.
  6. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do miski z przygotowanym pesto, dokładnie wymieszać kopystką. Spaghetti z cytrusowo-porowym pesto podawać posypane rozdrobnionym parmezanem (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry