Spaghetti z anchois, bułką tartą i parmezanem
737.5 kcal /
3087.8 kJKalorie
3087.8 kJKalorie
24.3 gBiałko
94.3 gWęglowodany
30.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 75 – 100 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 – 3 ząbki czosnku
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- 80 g oliwy z oliwek
- 150 g bułki tartej
- 5 – 6 filetów z anchois, w oleju odsączonych, pokrojonych na kawałki
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać chili i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać bułkę tartą, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać anchois, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w przystawce Varoma, przełożyć do dużej miski, dodać duszoną bułkę tartą z anchois i dokładnie wymieszać kopystką. Spaghetti z anchois posypać parmezanem rozdrobnionym z natką pietruszki, udekorować natką pietruszki i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.