Ryż z pieczarkami, groszkiem i kiełbaskami z kurczaka (dla dzieci)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
205.2 kcal /
858.8 kJ
Kalorie
19 gBiałko
16.3 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kiełbaski z kurczaka: 50
  • g sera żółtego pokrojonego na kawałki
  • 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na kawałki
  • ½
  • łyżeczki natki pietruszki, suszonej
  • Ryż z pieczarkami i z groszkiem: 15
  • g oliwy z oliwek
  • 35 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 250 g wody
  • ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 szczypta nitek szafranu (opcjonalnie)
  • 70 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. arborio
  • 30 g zielonegogroszku, świeżego
  • 30 g zielonegogroszku, mrożonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 8.
  2. Dodać kurczaka i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Przygotować 8 arkuszy folii spożywczej (ok. 20 x 20 cm), uformować 8 kiełbasek z masy mięsnej o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2 cm. Każdą kiełbaskę owinąć szczelnie folią spożywczą. Kiełbaski ułożyć na talerzu, odstawić do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 5.
  5. Dodać pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C//obr. .
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego i szafran, gotować4 min/100°C//obr. 1.
  7. Dodać ryż i groszek. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej 4 kiełbaski, włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 4 kiełbaski, gotować na parze13 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbaski z kurczaka odwinąć z folii spożywczej. Wybraną ilość kiełbasek ułożyć na talerzu, pozostałe odstawić do lodówki.
  8. Ryż z pieczarkami, groszkiem i kiełbaskami z kurczaka podawać na ciepło.
Przewijanie do góry