Ryż z pieczarkami, groszkiem i kiełbaskami z kurczaka (dla dzieci)
205.2 kcal /
858.8 kJKalorie
858.8 kJKalorie
19 gBiałko
16.3 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Kiełbaski z kurczaka: 50
- g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki natki pietruszki, suszonej
- Ryż z pieczarkami i z groszkiem: 15
- g oliwy z oliwek
- 35 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g pieczarek przekrojonych na pół
- 250 g wody
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 szczypta nitek szafranu (opcjonalnie)
- 70 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. arborio
- 30 g zielonegogroszku, świeżego
- 30 g zielonegogroszku, mrożonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 8.
- Dodać kurczaka i natkę pietruszki, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Przygotować 8 arkuszy folii spożywczej (ok. 20 x 20 cm), uformować 8 kiełbasek z masy mięsnej o długości ok. 10 cm i szerokości ok. 2 cm. Każdą kiełbaskę owinąć szczelnie folią spożywczą. Kiełbaski ułożyć na talerzu, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać marchewkę, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Dodać pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C//obr. .
- Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego i szafran, gotować4 min/100°C//obr. 1.
- Dodać ryż i groszek. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej 4 kiełbaski, włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim pozostałe 4 kiełbaski, gotować na parze13 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Kiełbaski z kurczaka odwinąć z folii spożywczej. Wybraną ilość kiełbasek ułożyć na talerzu, pozostałe odstawić do lodówki.
- Ryż z pieczarkami, groszkiem i kiełbaskami z kurczaka podawać na ciepło.