Różowe jajka faszerowane pastą z szynki
91.9 kcal /
384.4 kJKalorie
384.4 kJKalorie
4.2 gBiałko
3.3 gWęglowodany
6.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 czerwone buraki średniej wielkości (ok. 400g), nieobrane, pokrojone na kawałki
- 800 g wody
- 100 g octu, białego
- 10 g cukru
- 1 ¼
- łyżeczki soli
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 jajek
- 80 g szynkigotowanej, wędzonej w plastrach, pokrojonej na kawałki
- 35 g ogórka konserwowego pokrojonego na kawałki
- 70 g majonezu
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- kiełki dowolne, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać 400 g wody, ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie, gotować10 min/100°C/obr. 1. Marynatę przelać do dużej szklanej miski, odstawić do ostudzenia. W tym czasie ugotować jajka. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 400 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka schłodzić zimną wodą, obrać i włożyć do przygotowanej wcześniej marynaty tak, aby jajka były całkowicie przykryte. Odstawić do zamarynowania na 1-2 godz. Opróżnić naczynie miksujące.
- Jajka wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrożnie przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć żółtka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szynkę i ogórek, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne2 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żółtka, majonez, pozostałą ¼ łyżeczki soli i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Pastą z szynki napełnić połówki ugotowanych jajek i udekorować kiełkami. Różowe jajka faszerowane pastą z szynki podawać jako przystawkę.
