Roladki z piersi indyka
74 kcal /
312 kJKalorie
312 kJKalorie
5 gBiałko
1.5 gWęglowodany
5.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Pesto z pieczonych buraków: 150 – 170
- g czerwonych buraków małych, nieobranych
- 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 – 3 łyżeczki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 50 g oliwy z oliwek
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- Roladki: 300
- g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości (w jednym kawałku)
- oliwa z oliwek do natłuszczenia filetu z piersi indyka
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 4 plastry sera koziego, twardego
- 600 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej buraki. Buraki umyć i osuszyć, przełożyć na folię aluminiową, skropić oliwą, zawinąć. Piec ok. 1 godz. (200°C), wyciągnąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie buraki obrać i pokroić na kawałki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pistacje i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać upieczone buraki, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony parmezan, sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej indyka, odstawić.
- Filet przekroić ostrym nożem wzdłuż na dwa płaty, dokładnie rozbić tłuczkiem każdy z płatów, natłuścić oliwą, posypać solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie na każdym płacie mięsa ułożyć 2 plastry koziego sera (przycięte do wymiarów fileta), a na nim rozsmarować równomiernie ok. 3 mm warstwę pesto z buraków. Uformować roladki zwracając uwagę, aby zewnętrzne brzegi filetów zawinąć do środka. Każdą roladkę spiąć mocno wykałaczkami lub ciasno obwiązać nicią, następnie ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, roladki pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Roladki pokroić w ok. 3 mm plastry i podawać na zimno jako dodatek do chleba.