Roladki z ogórka
26.8 kcal /
112 kJKalorie
112 kJKalorie
2.2 gBiałko
0.4 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 – 4 ogórkigruntowe
- sól ilość do oprószenia ogórków
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 180 – 200 g filetów z makreli, w oleju odsączonych, bez skóry, podzielonych na kawałki
- 180 – 200 g makreli, wędzonej bez skóry i ości, podzielonej na kawałki
- 50 g śmietany, 12% tłuszczu
- ½ – 1
- łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Ogórki pokroić ostrym nożem wzdłuż w 2 mm plastry (patrz wskazówka), oprószyć solą, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać makrelę, śmietanę, kurkumę, sok z cytryny i wymieszać8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Na każdy plaster ogórka nałożyć łyżeczkę pasty rybnej, zawinąć. Podawać jako przekąskę.