Roladki z indyka nadziewane grzybami
343.7 kcal /
1438.1 kJKalorie
1438.1 kJKalorie
31.6 gBiałko
10.2 gWęglowodany
19.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 25 ggrzybów, suszonych
- 400 g wody wrzącej, do namoczeniagrzybów
- 500 – 600 g fileta z piersi indyka, bez skóry i kości pokrojonego na 1 cm plastry (4 szt.)
- pieprz czarny, mielony ilość do oprószenia mięsa
- 2 łyżeczki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 60 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 15 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do obsmażenia mięsa
- 60 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 15 g masła
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu mięsnego (na 0,5 l)
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu czarnego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby odsączyć przez koszyczek, wodę z namaczania grzybów zachować.
- Za pomocą tłuczka rozbić plastry mięsa pomiędzy 2 warstwami folii spożywczej na grubość ok. 5 mm, oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 1 łyżeczkę rozmarynu, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę i namoczone wcześniej grzyby, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło i sól, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1.
- Na każdym plastrze mięsa rozsmarować po 1 łyżce nadzienia, zrolować i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią.
- Na patelni rozgrzać olej i na dużym ogniu obsmażyć roladki ze wszystkich stron na rumiano (ok. 30 s z każdej strony). Roladki ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, nałożyć pokrywę Varomy, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego 50 g wody po namaczaniu grzybów i śmietanę, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę pozostałą po namaczaniu grzybów, dodać koncentrat bulionu mięsnego, 1 łyżeczkę rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć odłożoną wcześniej wodę ze śmietaną i mąką, wymieszać5 s/obr. 3.5, następnie gotować2 min/100°C/obr. 2. Powstały sos przelać do sosjerki. Roladki z indyka polać sosem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
