Roladki z bakłażana z pastą orzechową

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
319 kcal /
1339 kJ
Kalorie
4.9 gBiałko
11.7 gWęglowodany
30.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 – 250 g bakłażana
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia bakłażanów
  • 40 – 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych
  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 1 gałązka bazylii, świeżej tylko liście
  • 1 gałązka tymianku, świeżego tylko liście
  • 1 gałązka cząbru, świeżego tylko liście
  • (opcjonalnie)
  • 5 – 10 g papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • ¼
  • łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • pestkigranatu do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Za pomocą obieraczki pokroić bakłażana w podłużne, cienkie plastry. Oprószyć solą, odstawić na 10 min, następnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć za pomocą papierowych ręczników.
  2. Osuszone plastry bakłażana układać na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 1 łyżka), smażyć ok. 1 min lub do momentu, aż będą rumiane. Odwrócić na drugą stronę, smażyć kolejną 1 min. Zdjąć z patelni, odstawić na 15 min do ostudzenia.
  3. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, dodać czosnek, bazylię, tymianek, cząber, papryczkę chili, kolendrę, oliwę, ocet winny, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8. Pastę orzechową przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Ostudzone plastry bakłażana smarować pastą orzechową, zwinąć roladki. Wierzch posypać pestkami granatu. Podawać jako przekąskę.
Przewijanie do góry