Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
218.9 kcal /
916.4 kJ
Kalorie
30.3 gBiałko
4 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g liści szpinaku baby, świeżych
  • woda wrząca, do sparzenia szpinaku
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 200 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 8 plastrów schabu wieprzowego ogrubości 1 cm (ok. 800g), bez kości
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 600 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak. Zdjąć dolną część przystawki Varoma, szpinak sparzyć wrzącą wodą, następnie przelać zimną, bieżącą wodą i dokładnie odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sparzony szpinak, suszone pomidory, ser mozzarella, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  4. Plastry schabu ułożyć między dwoma warstwami folii spożywczej i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 4-5 mm, oprószyć z obu stron pozostałą 1 łyżeczką soli, ½ łyżeczki pieprzu i słodką papryką.
  5. Przygotować dwa arkusze folii spożywczej o dł. ok. 45 cm. Na jednym arkuszu folii ułożyć 4 plastry schabu tak, aby lekko na siebie nachodziły, tworząc kwadrat (ok. 30 x 30 cm). Łączenia poszczególnych plastrów schabu rozbić delikatnie za pomocą tłuczka.
  6. Na całej powierzchni przygotowanego mięsa rozłożyć równomiernie ½ przygotowanego wcześniej farszu, zostawiając ok. 3 cm margines wzdłuż jednego boku. Pomagając sobie folią, zwinąć roladę tak, aby skończyć zwijanie na boku z marginesem. Roladę szczelnie zawinąć w folię, oba końce folii mocno skręcić. W ten sam sposób na drugim kawałku folii przygotować drugą roladę z pozostałego mięsa i farszu.
  7. Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim rolady, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, rolady odstawić na 15 min, następnie ostrożnie usunąć folię. Roladę schabową ze szpinakiem i suszonymi pomidorami podawać pokrojoną w plastry na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.
Przewijanie do góry