
Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
218.9 kcal /
916.4 kJKalorie
916.4 kJKalorie
30.3 gBiałko
4 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g liści szpinaku baby, świeżych
- woda wrząca, do sparzenia szpinaku
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 200 g sera mozzarella pokrojonego na kawałki
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 8 plastrów schabu wieprzowego ogrubości 1 cm (ok. 800g), bez kości
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 600 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szpinak. Zdjąć dolną część przystawki Varoma, szpinak sparzyć wrzącą wodą, następnie przelać zimną, bieżącą wodą i dokładnie odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sparzony szpinak, suszone pomidory, ser mozzarella, ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Plastry schabu ułożyć między dwoma warstwami folii spożywczej i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 4-5 mm, oprószyć z obu stron pozostałą 1 łyżeczką soli, ½ łyżeczki pieprzu i słodką papryką.
- Przygotować dwa arkusze folii spożywczej o dł. ok. 45 cm. Na jednym arkuszu folii ułożyć 4 plastry schabu tak, aby lekko na siebie nachodziły, tworząc kwadrat (ok. 30 x 30 cm). Łączenia poszczególnych plastrów schabu rozbić delikatnie za pomocą tłuczka.
- Na całej powierzchni przygotowanego mięsa rozłożyć równomiernie ½ przygotowanego wcześniej farszu, zostawiając ok. 3 cm margines wzdłuż jednego boku. Pomagając sobie folią, zwinąć roladę tak, aby skończyć zwijanie na boku z marginesem. Roladę szczelnie zawinąć w folię, oba końce folii mocno skręcić. W ten sam sposób na drugim kawałku folii przygotować drugą roladę z pozostałego mięsa i farszu.
- Do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy, ułożyć na nim rolady, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze35 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, rolady odstawić na 15 min, następnie ostrożnie usunąć folię. Roladę schabową ze szpinakiem i suszonymi pomidorami podawać pokrojoną w plastry na ciepło jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.