Rolada malinowa
314 kcal /
1314 kJKalorie
1314 kJKalorie
5.3 gBiałko
36.8 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopt: masło do natłuszczenia
- 4 jajka
- 110 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżka cukru pudru
- Bita śmietana z serkiem śmietankowym: 150
- g dżemu malinowego
- 300 g malin, świeżych przekrojonych na pół
- 300 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 100 g serka kremowego śmietankowego, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 40 g cukru pudru
- 1 opakowanie fixu do bitej śmietany (9-12g, opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Silikonową, kwadratową matę do zwijania i pieczenia, z rantem natłuścić masłem i oprószyć mąką, ułożyć na blasze, odstawić (patrz wskazówka).
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać wokół motylka mąkę, wymieszać4 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć na przygotowaną matę, równomiernie rozprowadzić. Piec 12 min (180°C). W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek. Czystą ściereczkę kuchenną rozłożyć na blacie i za pomocą sitka oprószyć cukrem pudrem.
- Upieczony biszkopt ostrożnie przełożyć na przygotowaną ściereczkę tak, aby mata znalazła się na górze, następnie ostrożnie usunąć matę. Ciepły biszkopt zawinąć w ściereczkę. Odstawić do całkowitego ostudzenia (min. 30 min).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej dżem, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej maliny, odstawić.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać serek kremowy, cukier puder i fix do bitej śmietany, ubijaćobr. 3.5(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, aż do uzyskania konsystencji gęstego kremu, odstawić.
- Ostudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć, usunąć ściereczkę i przełożyć z powrotem na silikonową matę. Na całej powierzchni biszkoptu rozsmarować dżem malinowy. Następnie nałożyć ⅔ kremu śmietanowego tak, aby wzdłuż jednego z boków pozostawić 5-7 cm margines nieposmarowany kremem. Zwinąć ciasno roladę tak, aby zwijanie zakończyć na boku nieposmarowanym kremem. Powierzchnię rolady posmarować pozostałym kremem śmietanowym i udekorować malinami, układając połówki owoców ciasno obok siebie. Odstawić do lodówki na min. 1 godz. Roladę malinową podawać pokrojoną w plastry.