Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem
160.5 kcal /
671.8 kJKalorie
671.8 kJKalorie
5.5 gBiałko
17.9 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie ze szpinaku: 80
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g oliwy z oliwek
- 150 – 180 g liści szpinaku baby, świeżych
- 250 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
- 20 g kaszy manny
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Ciasto ziemniaczane: 130
- g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 250 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych (patrz wskazówka), pokrojonych na kawałki
- 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- Rogaliki: 1
- jajko roztrzepane, do posmarowania rogalików
- ziarna sezamu, białego do posypania rogalików
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę i szpinak, dusić bez założonej miarki7 min/120°C/obr. 1, następnie założyć miarkę, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, kaszę mannę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło i ziemniaki, dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20-30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę i podzielić ją na 3 części. 1 część rozwałkować na okrąg (Ø ok. 35 cm, grubość 3-4 mm), następnie za pomocą noża podzielić na 8 trójkątnych kawałków. Na każdy trójkąt nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia ze szpinaku, następnie delikatnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszego boku. Docisnąć rogi, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia, i wygiąć w kształt półksiężyca. Czynności powtórzyć dla pozostałych części ciasta.
- Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 4-5 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
- Piec 25 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem podawać na ciepło lub po ostudzeniu, jako przekąskę
