Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
160.5 kcal /
671.8 kJ
Kalorie
5.5 gBiałko
17.9 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Nadzienie ze szpinaku: 80
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 150 – 180 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 250 g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 20 g kaszy manny
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • Ciasto ziemniaczane: 130
  • g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych (patrz wskazówka), pokrojonych na kawałki
  • 450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • Rogaliki: 1
  • jajko roztrzepane, do posmarowania rogalików
  • ziarna sezamu, białego do posypania rogalików

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę i szpinak, dusić bez założonej miarki7 min/120°C/obr. 1, następnie założyć miarkę, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać twaróg, kaszę mannę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło i ziemniaki, dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20-30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę i podzielić ją na 3 części. 1 część rozwałkować na okrąg (Ø ok. 35 cm, grubość 3-4 mm), następnie za pomocą noża podzielić na 8 trójkątnych kawałków. Na każdy trójkąt nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia ze szpinaku, następnie delikatnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszego boku. Docisnąć rogi, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia, i wygiąć w kształt półksiężyca. Czynności powtórzyć dla pozostałych części ciasta.
  6. Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 4-5 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  7. Piec 25 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem podawać na ciepło lub po ostudzeniu, jako przekąskę
Przewijanie do góry