Rogaliki à la pizza
183 kcal /
765.9 kJKalorie
765.9 kJKalorie
9.8 gBiałko
22.3 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 250 g twarogu, chudego w kostce, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 50 g musu jabłkowego niesłodzonego
- 50 g śmietany, 18% tłuszczu
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 400 g mąki orkiszowej, białej (typu 500-800), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka tymianku, suszonego
- woda do posmarowania rogalików
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg i mus jabłkowy, dodać olej, jajko i sól, wymieszać10 s/obr. 5.
- Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części, z każdej części uformować kulę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę, dodać suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- 1 część ciasta rozwałkować na koło (Ø ok. 35 cm, grubość 3-4 mm), następnie podzielić nożem na 8 trójkątnych kawałków. Na każdy trójkąt nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, posypać 1 łyżeczką rozdrobnionego wcześniej parmezanu, następnie delikatnie zwinąć rogalik, zaczynając od szerszego boku. Docisnąć rogi, aby zapobiec wydostawaniu się nadzienia i wygiąć w kształt półksiężyca. Czynności powtórzyć dla pozostałych części ciasta. Rogaliki ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, zachowując 4-5 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować rogaliki wodą. Piec 12-15 min (220°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Rogaliki à la pizza podawać na ciepło lub ostudzić i zapakować w formie lunchboxu.