Remoulade
1898.2 kcal /
7942.2 kJKalorie
7942.2 kJKalorie
7.8 gBiałko
15.4 gWęglowodany
205.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 5 g kaparów, solonych odsączonych z zalewy
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 1 jajko
- 25 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka musztardy
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki curry, mielonego
- 200 g oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, kapary, cebulę i ogórki, rozdrobnić7-8 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zawartość przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz i curry, wymieszać10 s/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Wymieszać1 min 30 s/obr. 3.5, w tym czasie stopniowo wlewać olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Dodać rozdrobnione wcześniej pietruszkę, kapary, cebulę i ogórki, wymieszać20 s/obr. 2.5. Remoulade podawać jako dodatek.
