Proteinowe placki z owocami
384.4 kcal /
1608.3 kJKalorie
1608.3 kJKalorie
26.2 gBiałko
50.9 gWęglowodany
8.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 opakowanie jogurtu typu islandzkiego, skyru (150g), naturalnego
- 45 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek do smażenia
- mieszane owoce, świeże do podania (ok. 50g)
- 1 łyżeczka miodu, płynnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć skyr, dodać mąkę, jajko i proszek do pieczenia, wymieszać10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać ponownie10 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na kuchence, na nieprzywierającej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Łyżką nabierać porcje ciasta i nakładać na rozgrzaną patelnię, formując małe placki (Ø 5-7 cm). Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron, do uzyskania złotobrązowego koloru. W ten sam sposób usmażyć pozostałe placki. Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Proteinowe placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem owoców (patrz wskazówka), polane miodem.