Purée z kopru włoskiego i ziemniaka (od 6. miesiąca życia)
143 kcal /
598 kJKalorie
598 kJKalorie
2.2 gBiałko
16.5 gWęglowodany
8.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g ziemniaka pokrojonego na kawałki
- 100 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 500 g wody
- 1 szczypta kminku ziaren
- 10 g masła
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniak i koper włoski, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kminek. Włożyć koszyczek z rozdrobnionymi warzywami, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Płyn pozostały po gotowaniu na parze przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze warzywa, dodać 20-40 g płynu pozostałego po gotowaniu na parze (bez ziaren kminku, patrz wskazówka) i masło, zmiksować20 s/obr. 6. Purée z kopru włoskiego i ziemniaka (od 6. miesiąca życia) podawać po lekkim ostudzeniu.