Purée warzywne z indykiem (dla dzieci)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
91 kcal /
380.4 kJ
Kalorie
12.7 gBiałko
10.5 gWęglowodany
0.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 180 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 180 g cukinii obranej, pokrojonej na kawałki
  • 30 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 130 g miąższu dyni pokrojonego na kawałki
  • 80 g zielonej fasolki mamut, świeżej pokrojonej na kawałki, bez łyka
  • 80 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej bez łyka
  • 450 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 800 g wody
  • 700 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na ok. 2 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, por, cukinię, seler, dynię, fasolkę i ziemniaki, dodać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g indyka. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 400 g indyka, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1.
  2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego rozdrobnić30 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 350 g ugotowanego indyka, rozdrobnić30 s/obr. 7. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione warzywa.
  4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 350 g ugotowanego indyka, rozdrobnić30 s/obr. 7. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione warzywa z indykiem. Dokładnie wymieszać kopystką.
  5. Purée warzywne z indykiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.
Przewijanie do góry