
Purée warzywne z indykiem (dla dzieci)
91 kcal /
380.4 kJKalorie
380.4 kJKalorie
12.7 gBiałko
10.5 gWęglowodany
0.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
- 180 g cukinii obranej, pokrojonej na kawałki
- 30 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 130 g miąższu dyni pokrojonego na kawałki
- 80 g zielonej fasolki mamut, świeżej pokrojonej na kawałki, bez łyka
- 80 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej bez łyka
- 450 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 800 g wody
- 700 g piersi z indyka, bez skóry, bez kości pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, por, cukinię, seler, dynię, fasolkę i ziemniaki, dodać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g indyka. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 400 g indyka, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Zawartość naczynia miksującego rozdrobnić30 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć 350 g ugotowanego indyka, rozdrobnić30 s/obr. 7. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione warzywa.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 350 g ugotowanego indyka, rozdrobnić30 s/obr. 7. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się rozdrobnione warzywa z indykiem. Dokładnie wymieszać kopystką.
- Purée warzywne z indykiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.