Purée z warzyw gotowanych na parze do zamrożenia (dla dzieci)
38 kcal /
159 kJKalorie
159 kJKalorie
1.8 gBiałko
9.5 gWęglowodany
0.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 500 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 500 g miąższu dyni pokrojonego na kawałki
- 500 g zielonej fasolki mamut, świeżej bez łyka, pokrojonej na kawałki
- 500 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej bez łyka
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej dynię, włożyć wkład Varomy, odważyć na niego fasolkę, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną fasolkę, zmiksować1 min/obr. 10. Przełożyć do 5 torebek do zamrażania, odstawić do całkowitego ostudzenia. Odstawić do zamrażalnika. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowaną dynię, rozdrobnić30 s/obr. 5. W razie potrzeby czynność rozdrabniania powtarzać, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do 5 torebek do zamrażania, odstawić do całkowitego ostudzenia. Odstawić do zamrażalnika. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane buraki, rozdrobnić30 s/obr. 7. W razie potrzeby czynność rozdrabniania powtarzać, aż do momentu uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do 5 torebek do zamrażania, odstawić do całkowitego ostudzenia. Odstawić do zamrażalnika.
- Purée z warzyw gotowanych na parze podawać na ciepło.