Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
459.2 kcal /
1921.5 kJKalorie
1921.5 kJKalorie
8.7 gBiałko
70.5 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g śliwek, dojrzałych bez pestek, przekrojonych na pół
- 400 g śliwek mrożonych, uprzednio rozmrożonych, bez pestek, przekrojonych na pół
- 70 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki, plus 16 kostek (ok. 80g) do nadzienia i dodatkowo starta czekolada do dekoracji
- 650 g wody
- 170 – 190 g cukru
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 100 g mleka
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- ½
- łyżeczki soli
- 40 g wina Marsala, słodkiego (patrz wskazówka)
- 40 g białego wina
- 6 żółtek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć śliwki i 70 g czekolady, dodać 150 g wody, 40 g cukru, cynamon i ocet balsamiczny, zmiksować8 s/obr. 8. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić12 min/Varoma/obr. 2i odparowywać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić masłem, odstawić. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać 70 g cukru, masło i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mąkę, jajko i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić za pomocą kopystki na 8 równych części. Każdą część spłaszczyć w dłoniach, następnie umieścić na środku po 2 kostki czekolady. Brzegi ciasta zawinąć do góry i dokładnie skleić, formując okrągłe pampuchy. Pampuchy ułożyć złączeniem do dołu w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, zachowując ok. 3 cm odstępy. Nałożyć pokrywę Varomy, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie umyć naczynie miksujące.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix. Sos śliwkowy zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Sos śliwkowy przelać do innego naczynia, przykryć folią aluminiową, aby zachować ciepło. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 500 g wody. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z pampuchami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sos zabajone.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix.Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wino Marsala i białe wino, dodać pozostałe 80 g cukru i żółtka, podgrzewać9 min/70°C/obr. 3.Zdjąć motylek. Sos zabajone przelać do naczynia, w którym będzie podawany.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, pampuchy ułożyć na półmisku. Pampuchy z czekoladą podawać ma ciepło z sosem śliwkowym i sosem zabajone, udekorowane startą czekoladą.