Ptysie z musem z zielonego groszku

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
150.6 kcal /
630 kJ
Kalorie
4.1 gBiałko
11.6 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Mus z zielonego groszku: 400
  • g wody
  • 20 liści mięty, świeżych
  • 300 g zielonegogroszku, świeżego łuskanego
  • 1 łyżeczka agaru
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • Ptysie: 150
  • g wody
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 2 szczypty soli
  • 120 g mąki pszennej
  • 3 jajka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać miętę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego groszek, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, groszek przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć z naczynia miksującego liście mięty, wywar z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 150 g wywaru pozostałego z gotowania, jeżeli jego ilość będzie mniejsza, należy do wywaru dolać wody tak, aby uzyskać 150 g płynu. Dodać agar, gotować2 min 30 s/100°C/obr. 2.
  3. Dodać ugotowany wcześniej groszek, śmietanę, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne10 s/obr. 7. Mus przełożyć do innego naczynia, odstawić na ok. 1 godz. do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło i sól, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać mąkę, wymieszać1 min 30 s/obr. 3. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, zdjąć pokrywę naczynia miksującego i odstawić na ok. 10 min do ostudzenia.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  7. Ponownie umieścić naczynie miksujące w obudowie. Do naczynia miksującego dodać jajka, wymieszać15 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne30 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do rękawa do dekoracji.
  8. Ciasto wyciskać za pomocą rękawa do dekoracji na przygotowaną blachę, formując kulki wielkości orzecha włoskiego i zachowując odległość 2-3 cm pomiędzy kulkami. Umyć i osuszyć naczynie miksujące oraz rękaw do dekoracji.
  9. Piec 25 min (220°C) lub do momentu, aż ptysie nabiorą złotego koloru. Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylone drzwiczki piekarnika na 8-10 min, aby ptysie mogły wyschnąć. Następnie wyjąć ptysie z piekarnika i przed przekrojeniem na pół, pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  10. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć mus z zielonego groszku, wymieszać1 min/obr. 4.
  11. Zdjąć motylek.Przełożyć mus do rękawa do dekoracji. Ptysie przekroić na pół, jedną połowę ptysia napełnić musem z zielonego groszku za pomocą rękawa, następnie przykryć drugą częścią ptysia. Do momentu podania ptysie przechowywać w lodówce. Ptysie z musem z zielonego groszku podawać schłodzone jako przystawkę.
Przewijanie do góry