Pulpeciki z dorsza gotowane na parze z sosem pomidorowym

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
301 kcal /
1261 kJ
Kalorie
31.4 gBiałko
20.5 gWęglowodany
12.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Pulpeciki: 80
  • g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g masła
  • 450 g filetów z dorsza, bez skóry świeżych, pokrojonych na kawałki
  • 45 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • olej ilość do natłuszczenia dolnej części przystawki Varoma i wkładu Varomy
  • Sos pomidorowy: 60 – 80
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać masło, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać wcześniej rozdrobnioną marchewkę, filety z dorsza, bułkę tartą, jajko, sok z cytryny, sól i pieprz, rozdrobnić10 s/obr. 7. Powstałą masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Natłuścić olejem dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy. Z masy rybnej wilgotnymi dłońmi uformować pulpeciki (Ø 2-3 cm), układać w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać pomidory, cukier, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2.
  9. Pulpeciki z dorsza gotowane na parze z sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry