
Pitny jogurt stracciatella w naczyniu miksującym
142 kcal /
593 kJKalorie
593 kJKalorie
4 gBiałko
15 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 2000 g pełnotłustego mleka
- 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół
- 120 g jogurtu naturalnego
- 60 – 80 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego (patrz wskazówka) włożyć czekoladę, rozdrobnić3-5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać wanilię, podgrzewać15 min/80°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym do momentu, aż zawartość naczynia miksującego osiągnie temp. 40°C. Przy pomocy kopystki ostrożnie wyjąć kawałki wanilii, przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna.
- Do naczynia miksującego dodać ziarna wanilii, jogurt i cukier, wymieszać30 s/obr. 4.
- Uruchomić Fermentowanie /10 godz./45°C, następnie wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, delikatnie wymieszać kopystką. Przelać do szklanych butelek lub słoiczków. Schłodzić ok. 2 godz. przed podaniem. Szczelnie zamknąć lub przykryć folią spożywczą, przechowywać do 8 dni w lodówce.