Pitny jogurt stracciatella w naczyniu miksującym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
142 kcal /
593 kJ
Kalorie
4 gBiałko
15 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 2000 g pełnotłustego mleka
  • 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 60 – 80 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego (patrz wskazówka) włożyć czekoladę, rozdrobnić3-5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać wanilię, podgrzewać15 min/80°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym do momentu, aż zawartość naczynia miksującego osiągnie temp. 40°C. Przy pomocy kopystki ostrożnie wyjąć kawałki wanilii, przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna.
  3. Do naczynia miksującego dodać ziarna wanilii, jogurt i cukier, wymieszać30 s/obr. 4.
  4. Uruchomić Fermentowanie /10 godz./45°C, następnie wymieszać30 s/obr. 4.
  5. Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, delikatnie wymieszać kopystką. Przelać do szklanych butelek lub słoiczków. Schłodzić ok. 2 godz. przed podaniem. Szczelnie zamknąć lub przykryć folią spożywczą, przechowywać do 8 dni w lodówce.
Przewijanie do góry