Pulpety drobiowe w sosie dyniowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
580.6 kcal /
2429.3 kJ
Kalorie
31.6 gBiałko
57 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej plus dodatkowa ilość do podania
  • 500 g mięsa z indyka, mielonego podzielonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ½ – 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 200 g ryżu basmati
  • 400 g dyni Hokkaido bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 700 g wody plus dodatkowe 4-5 łyżek do wymieszania ze skrobią
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ¼ – ½
  • łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć 1 ząbek czosnku i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać mięso mielone, jajko, 1 łyżeczkę soli i paprykę, wymieszać20 s//obr. 3. Masę mięsną przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pozostałe 2 ząbki czosnku, dodać oliwę i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie dolną część przystawki Varoma i wkład Varomy natłuścić oliwą za pomocą pędzelka, odstawić. Z przygotowanej masy mięsnej zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe pulpety (20 szt., Ø 3-4 cm), układać w przygotowanej dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego dodać dynię, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać wodę, koncentrat bulionu drobiowego, kurkumę, chili i pozostałe ½-¾ łyżeczki soli, włożyć koszyczek z ryżem, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma z pulpetami, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 4. W tym czasie skrobię wymieszać w miseczce z 4-5 łyżkami wody, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, pulpety przełożyć na duży, głęboki półmisek, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ryż przełożyć do miski, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać skrobię wymieszaną z wodą i śmietanę, gotować1 min/95°C/obr. 2. Sosem polać ugotowane na parze pulpety. Pulpety drobiowe z sosem dyniowym podawać z ryżem bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.
Przewijanie do góry