Pikle z krojonej cukinii (TM5)
257.2 kcal /
1076 kJKalorie
1076 kJKalorie
5.6 gBiałko
55 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 800 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika przekrojonej wzdłuż na pół
- 700 g wody
- 150 – 180 g octu 10%
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 2 łyżeczki białejgorczycy
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cukinię. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Przełożyć zawartość pojemnika do 2 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off (patrz wskazówka). Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, dodać cukier, sól, kurkumę i gorczycę, gotować10 min/100°C/obr. 1. Zalewę przelać do słoików tak, aby całkowicie zakryła cukinie (w razie potrzeby uzupełnić przegotowaną wodą). Słoiki natychmiast zakręcić, odstawić na 1-2 dni do zamarynowania. Pikle z krojonej cukinii podawać jako dodatek do dań głównych.