Owsiane brownie z mango
133.2 kcal /
557.6 kJKalorie
557.6 kJKalorie
2.9 gBiałko
15.1 gWęglowodany
8.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
- 80 g masła klarowanego podzielonego na kawałki
- 130 g mąki owsianej
- 80 g ksylitolu
- 4 jajka
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
- 1 szczypta soli
- ½
- mango, dojrzałego pokrojonego w 0,5-1 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. Formę do pieczenia (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło klarowane, roztopić3 min/60°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, ksylitol, jajka, proszek do pieczenia i sól, wymieszać20 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej formy, ułożyć na wierzchu kawałki mango.
- Piec 25 min (175°C, patrz wskazówka). Upieczone brownie przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić na min. 15 min.
- Owsiane brownie z mango podawać pokrojone na kawałki.