
Napój migdałowy z daktylami
47 kcal /
196.7 kJKalorie
196.7 kJKalorie
0.7 gBiałko
6.9 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 230 g migdałów, ze skórką
- 650 g wody
- 4 daktyle, suszone, bez pestek
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały i wodę, dodać daktyle, odstawić na 1 godz. do namoczenia.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone daktyle i migdały wraz z wodą z namaczania, dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować2 min/obr. 9.
- Do koszyczka włożyć woreczek do napoju roślinnego (patrz wskazówka) i nałożyć na miskę lub inne duże naczynie. Następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez woreczek i dokładnie odcisnąć (patrz wskazówka). Napój przelać do szklanej butelki lub innego szczelnie zamykanego pojemnika. Napój migdałowy z daktylami podawać na ciepło lub zimno.