
Mleczne cukierki
61.2 kcal /
256 kJKalorie
256 kJKalorie
0.4 gBiałko
10.3 gWęglowodany
2.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g mleka 3,2% tłuszczu
- 440 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 10 g ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Formę do pieczenia (25 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, masło i ekstrakt z wanilii, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, odparowywać40-45 min/Varoma/obr. 4(patrz wskazówka). Masę przelać do formy i dokładnie wyrównać powierzchnię. Odstawić do lekkiego stężenia (ok. 10 min), następnie pokroić na kwadratowe kawałki (ok. 3 x 3 cm). Odstawić do lodówki na min. 1 godz. Mleczne cukierki podawać jako deser.