Moczka wegańska

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
438.2 kcal /
1828.2 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
50.9 gWęglowodany
25.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 800 – 900 g kompotu owocowego (patrz wskazówka)
  • 300 g pierniczków bezglutenowych, wegańskich (patrz wskazówka)
  • 100 g migdałów, w płatkach plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 50 g orzechów laskowych, blanszowanych
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 50 g rodzynek
  • 50 – 70 g śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
  • 50 g moreli suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
  • 20 – 30 g syropu z agawy
  • 20 – 30 g syropu daktylowego
  • 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 200 g mleka kokosowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kompot, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pierniczki, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do miski z kompotem, odstawić do namoczenia na 15 min.
  3. Do naczynia miksującego włożyć migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, rodzynki, śliwki suszone i morele suszone, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać namoczone pierniczki z kompotem, syrop z agawy, sok z cytryny, cukier waniliowy, cynamon i mleko kokosowego, podgrzewać15 min/90°C//obr. 1.
  5. Moczkę wegańską podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną płatkami migdałowymi.
Przewijanie do góry