
Mleko marcepanowo-makowe
294.4 kcal /
1231.8 kJKalorie
1231.8 kJKalorie
8.4 gBiałko
30.5 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g maku
- 100 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
- 600 g mleka
- 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 60 g cukru wanilinowego
- 50 g likieru migdałowego, np. amaretto
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mak, zmielić20 s/obr. 10. Mak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 1 łyżkę maku odłożyć do dekoracji.
- Dodać masę marcepanową, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Dodać mleko i cukier waniliowy, podgrzewać7 min/85°C/obr. 2.5.
- Dodać likier, zmiksować20 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Przelać do 4 szklanek, udekorować makiem. Mleko marcepanowo-makowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.