Modro kapusta

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
162.8 kcal /
681.3 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
11.3 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g czerwonej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g oleju
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 140 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 120 g wody
  • 1 – 2 łyżeczki cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czerwoną kapustę, rozdrobnić3-5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej i boczek, dusić5 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić4-5 s/obr. 4.
  5. Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę, wodę, cukier, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 2.
  6. Dodać duszony boczek z cebulą i sok z cytryny, podgrzewać5 min/90°C//obr. 2. Modro kapustę podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs i klusek.
Przewijanie do góry