
Naleśniki z warzywami i serem
665.8 kcal /
2785.8 kJKalorie
2785.8 kJKalorie
25.8 gBiałko
63 gWęglowodany
35 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 250 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 50 g oleju
- 200 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 250 g cukinii pokrojonej na kawałki
- 50 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
- 50 g zielonegogroszku, konserwowego odsączonego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- masło klarowane do smażenia
- olej do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać jajka, mleko, wodę, ½ łyżeczki soli i 30 g oleju, zmiksować20 s/obr. 4. Przelać do innego naczynia, odstawić na 10-15 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać pozostałe 20 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać marchewkę, paprykę i cukinię, rozdrobnić4 s/obr. 5.
- Dodać kukurydzę, gotować8 min/100°C//obr. 1.
- Dodać groszek, przyprawę uniwersalną, pozostałą ½ łyżeczki soli, pieprz i oregano, gotować4 min/100°C//obr. 1. Ugotowane warzywa odsączyć z nadmiaru płynu za pomocą koszyczka, odstawić.
- Usmażyć 12 naleśników. Nieprzywierającą patelnię (Ø 22 cm) natłuścić niewielką ilością masła i rozgrzać na średniej mocy palnika. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć 2-3 min lub do czasu, aż brzegi się zarumienią. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejną 1 min. Przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Na połowie każdego naleśnika rozsmarować 1 czubatą łyżkę gotowanych warzyw, posypać rozdrobnionym serem, następnie naleśnik złożyć na pół i ponownie na pół, tworząc trójkąt. Ponownie rozgrzać patelnię i natłuścić ją masłem (patrz wariant). Na patelni ułożyć 4 naleśniki i podsmażyć je z obu stron na złotobrązowy kolor (1-2 min). W ten sam sposób podsmażyć pozostałe naleśniki. Naleśniki z warzywami i serem podawać na ciepło (patrz wskazówka).