Mrożony jogurt

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
104 kcal /
436 kJ
Kalorie
6 gBiałko
6 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 100 g erytrytolu
  • 100 g ksylitolu
  • 750 g jogurtu naturalnego 1,5% tłuszczu
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, dodać erytrytol, zmielić20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać jogurt, wymieszać10 s/obr. 4.5. Masę przelać do płytkiej foremki do zamrażania (np. aluminiowej lub silikonowej). Odstawić do zamrażalnika na min. 6 godz.
  3. Foremkę z masą jogurtową przełożyć na 20 min do lodówki, następnie pokroić ostrym nożem w ok. 4 cm kostkę.
  4. Do naczynia miksującego włożyć połowę pokrojonej masy jogurtowej, dodać 30 g śmietany, rozdrobnić20 s/obr. 6. Przemieszać kopystką, rozdrobnić kolejne10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć pozostałą masę jogurtową, dodać pozostałe 30 g śmietany, rozdrobnić20 s/obr. 6. Przemieszać kopystką, rozdrobnić kolejne10 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia z wcześniej rozdrobnionym jogurtem. Mrożony jogurt podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako deser (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry