
Mleczny likier z whisky
11633 kJ /
2778 kcalKalorie
2778 kcalKalorie
28.9 gBiałko
284.5 gWęglowodany
94.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 450 – 500 g masy kajmakowej (patrz wskazówka)
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 200 g whisky
- 30 g spirytusu rektyfikowanego 96%
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masę kajmakową, dodać śmietanę, kawę i ekstrakt z wanilii, podgrzewać5 min/70°C/obr. 3.
- Dodać whisky i spirytus, podgrzewać5 min/70°C/obr. 2. Przelać do czystej i wyparzonej szklanej butelki (1 l). Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Mleczny likier z whisky podawać jako dodatek do kawy lub deserów.