Mleczny likier z whisky

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
11633 kJ /
2778 kcal
Kalorie
28.9 gBiałko
284.5 gWęglowodany
94.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 450 – 500 g masy kajmakowej (patrz wskazówka)
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 200 g whisky
  • 30 g spirytusu rektyfikowanego 96%

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masę kajmakową, dodać śmietanę, kawę i ekstrakt z wanilii, podgrzewać5 min/70°C/obr. 3.
  2. Dodać whisky i spirytus, podgrzewać5 min/70°C/obr. 2. Przelać do czystej i wyparzonej szklanej butelki (1 l). Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Mleczny likier z whisky podawać jako dodatek do kawy lub deserów.
Przewijanie do góry