
Mleczna pianka
205 kcal /
858.2 kJKalorie
858.2 kJKalorie
10.2 gBiałko
27.6 gWęglowodany
6.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody przegotowanej,gorącej, do rozpuszczeniagalaretek
- 2 opakowaniegalaretki w proszku, słodzonej (ok. 70g), o dowolnym smaku
- 540 g mleka skondensowanego, niesłodzonego mocno schłodzonego
- owoce np. truskawki, maliny, poziomki (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wodę, wsypać zawartość jednego opakowania galaretki, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej wodę, wsypać zawartość drugiego opakowania galaretki, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 270 g mleka skondensowanego, ubijać1 min/obr. 4.
- Dodać tężejącą galaretkę, ubijać2 min/obr. 4. Masę wlać do pucharków (patrz wskazówka), odstawić do lodówki i pozostawić do stężenia. Umyć naczynie miksujące i motylek.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać pozostałe 270 g mleka skondensowanego, ubijać1 min/obr. 4.
- Dodać tężejącą galaretkę, ubijać2 min/obr. 4.
- Dodać owoce, delikatnie wymieszać kopystką. Wlać na pierwszą warstwę mlecznej pianki, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Mleczną piankę podawać schłodzoną.