Porterówka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
3362 kcal /
14076 kJ
Kalorie
0.7 gBiałko
235 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g rodzynek
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 3 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 650 g piwa porter (2 butelki 330 ml)
  • 25 – 35 g espresso, zaparzonego
  • 50 g miodu płynnego
  • 10 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 400 g spirytusu rektyfikowanego 96% (patrz wskazówka)
  • 200 g wody mineralnej niegazowanej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej rodzynki, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier trzcinowy, dodać goździki i ziele angielskie, zmielić10 s/obr. 9.
  3. Dodać piwo, espresso, miód i cukier waniliowy, podgrzewać5 min/37°C/obr. 1lub do momentu, aż cukier się rozpuści. Przelać do innego naczynia, za pomocą łyżki zebrać pianę, wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać piwo z przyprawami, dodać spirytus i wodę, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do dużego słoja (2 l), dodać odważone wcześniej rodzynki, zakręcić słój, odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 dni. Umyć naczynie miksujące.
  5. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć podwójną warstwą papierowego ręcznika w taki sposób, aby wszystkie otwory były zasłonięte.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić przygotowaną dolną część przystawki Varoma. ⅓ zawartości słoja ostrożnie wlać do dolnej części przystawki Varoma, pozostawić na ok. 30 min, aby nalewka spłynęła do naczynia miksującego. Wymienić papierowy ręcznik na nowy i czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie dla pozostałych porcji nalewki. Nalewkę przelać do 2 butelek (0,7 l). Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie (patrz wskazówka), aby nalewka dojrzała.
  7. Porterówkę podawać w małych kieliszkach jako dodatek do deserów.
Przewijanie do góry