
Pomarańczowy likier jajeczny
1267.9 kcal /
5304.8 kJKalorie
5304.8 kJKalorie
9.7 gBiałko
112.7 gWęglowodany
57 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 pomarańcza ekologiczna
- 200 g cukru
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 250 g wódki
- 6 żółtek
👨🍳 Przygotowanie
- Z pomarańczy odkroić skórkę bez białych błonek, wycisnąć sok, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy pokrojoną na kawałki (4 x 1 cm), zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
- Dodać wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy, śmietanę, wódkę i żółtka, podgrzewać9 min/70°C/obr. 4(patrz wskazówka). Przelać do wyparzonych butelek, ostudzić. Pomarańczowy likier jajeczny przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.