Pomarańczowy likier jajeczny

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1267.9 kcal /
5304.8 kJ
Kalorie
9.7 gBiałko
112.7 gWęglowodany
57 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 pomarańcza ekologiczna
  • 200 g cukru
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 250 g wódki
  • 6 żółtek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Z pomarańczy odkroić skórkę bez białych błonek, wycisnąć sok, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy pokrojoną na kawałki (4 x 1 cm), zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmielić ponownie10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  3. Dodać wcześniej wyciśnięty sok z pomarańczy, śmietanę, wódkę i żółtka, podgrzewać9 min/70°C/obr. 4(patrz wskazówka). Przelać do wyparzonych butelek, ostudzić. Pomarańczowy likier jajeczny przechowywać w lodówce, podawać schłodzony.
Przewijanie do góry