
Poncz świąteczny z żurawiną
168 kcal /
702 kJKalorie
702 kJKalorie
0 gBiałko
34 gWęglowodany
0 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g wody
- 200 g żurawiny świeżej
- 200 g żurawiny mrożonej, uprzednio rozmrożonej
- 240 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
- ½ – 1
- łyżeczka korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
- ½ – 1
- łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 400 g białego wina, półwytrawnego
- 750 g cydru jabłkowego
- 200 g soku żurawinowego niesłodzonego
- 120 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 80 – 120 g miodu płynnego
- 100 g kostek lodu plus dodatkowa porcja (opcjonalnie) do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego żurawinę i jabłka, dodać korzenną przyprawę do piernika, przemieszać kopystką, gotować na parze7 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze owoce przełożyć do naczynia miksującego.
- Dodać wino, cydr, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, miód i lód, wymieszać20 s//obr. 2.5. Poncz przelać do szklanek razem z owocami. Poncz świąteczny z żurawiną podawać z dodatkową porcją lodu lub bez, według własnych upodobań.