Poncz świąteczny z żurawiną

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
168 kcal /
702 kJ
Kalorie
0 gBiałko
34 gWęglowodany
0 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g wody
  • 200 g żurawiny świeżej
  • 200 g żurawiny mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 240 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • ½ – 1
  • łyżeczka korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
  • ½ – 1
  • łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 400 g białego wina, półwytrawnego
  • 750 g cydru jabłkowego
  • 200 g soku żurawinowego niesłodzonego
  • 120 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
  • 80 – 120 g miodu płynnego
  • 100 g kostek lodu plus dodatkowa porcja (opcjonalnie) do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego żurawinę i jabłka, dodać korzenną przyprawę do piernika, przemieszać kopystką, gotować na parze7 min/Varoma/obr. 2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowane na parze owoce przełożyć do naczynia miksującego.
  2. Dodać wino, cydr, sok żurawinowy, sok pomarańczowy, miód i lód, wymieszać20 s//obr. 2.5. Poncz przelać do szklanek razem z owocami. Poncz świąteczny z żurawiną podawać z dodatkową porcją lodu lub bez, według własnych upodobań.
Przewijanie do góry