Sos pomidorowy z tuńczykiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
254 kcal /
1063 kJ
Kalorie
17 gBiałko
4 gWęglowodany
19 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych
  • ½
  • łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
  • 50 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 300 g tuńczyka, świeżego pokrojonego w 3 cm kostkę
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka bazylii, świeżej
  • 400 g pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczkę chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 30 g oliwy, dusić3 min/120°C//obr. .
  3. Dodać tuńczyka i sól, dusić3 min/120°C//obr. .
  4. Dodać kapary, pieprz i bazylię, delikatnie przemieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oliwy, dodać pomidorki cherry, dusić5 min/120°C/obr. . Przełożyć do naczynia z tuńczykiem, wymieszać kopystką. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
  6. Sos pomidorowy z tuńczykiem podawać z makaronem.
Przewijanie do góry