Sos pomidorowy z tuńczykiem
254 kcal /
1063 kJKalorie
1063 kJKalorie
17 gBiałko
4 gWęglowodany
19 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych
- ½
- łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
- 50 g oliwy z oliwek extra vergine
- 300 g tuńczyka, świeżego pokrojonego w 3 cm kostkę
- ½
- łyżeczki soli
- 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka bazylii, świeżej
- 400 g pomidorków cherry pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i papryczkę chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g oliwy, dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać tuńczyka i sól, dusić3 min/120°C//obr. .
- Dodać kapary, pieprz i bazylię, delikatnie przemieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oliwy, dodać pomidorki cherry, dusić5 min/120°C/obr. . Przełożyć do naczynia z tuńczykiem, wymieszać kopystką. Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
- Sos pomidorowy z tuńczykiem podawać z makaronem.