Sorbet gruszkowy
164.6 kcal /
688.5 kJKalorie
688.5 kJKalorie
0.6 gBiałko
43.3 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g wody
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g cukru
- 600 ggruszek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i gruszki, gotować10 min/100°C/obr. 1, następnie uruchomić Miksowanie /30 s. Przełożyć do formy (28 x 20 cm), odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić do zamrażalnika na ok. 12 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Zamrożony sorbet wyjąć z zamrażalnika, odstawić na 5 min, następnie za pomocą długiego, ostrego noża pokroić na 4 cm kawałki.
- Do naczynia miksującego włożyć kawałki sorbetu, zmiksować15 s/obr. 9. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie15 s/obr. 9. Masę przełożyć do 4 pucharków. Sorbet gruszkowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
