Sorbet gruszkowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
164.6 kcal /
688.5 kJ
Kalorie
0.6 gBiałko
43.3 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g wody
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 g cukru
  • 600 ggruszek obranych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, sok z cytryny, dodać cukier i gruszki, gotować10 min/100°C/obr. 1, następnie uruchomić Miksowanie /30 s. Przełożyć do formy (28 x 20 cm), odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić do zamrażalnika na ok. 12 godz. Umyć naczynie miksujące.
  2. Zamrożony sorbet wyjąć z zamrażalnika, odstawić na 5 min, następnie za pomocą długiego, ostrego noża pokroić na 4 cm kawałki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć kawałki sorbetu, zmiksować15 s/obr. 9. Masę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie15 s/obr. 9. Masę przełożyć do 4 pucharków. Sorbet gruszkowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry