Purée ziemniaczane z cukinią i cielęciną (dla dzieci)
123.5 kcal /
516 kJKalorie
516 kJKalorie
7.8 gBiałko
15.5 gWęglowodany
4.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cukinii obranej, pokrojonej na kawałki
- 130 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 20 g zielonegogroszku, świeżego (opcjonalnie)
- 20 g zielonegogroszku, mrożonego (opcjonalnie)
- 50 g cielęciny pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
- 250 g wody
- 1 – 2 łyżeczki oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, ziemniaki, groszek i cielęcinę, dodać wodę, gotować25 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować30 s/obr. 7.
- Purée ziemniaczane z cukinią i cielęciną podawać polane oliwą bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.