Sos jajeczny do chlebków naan
3504.4 kJ /
837 kcalKalorie
837 kcalKalorie
42 gBiałko
15 gWęglowodany
70 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g wody
- 6 jajek
- 40 – 50 g chrzanu, tartego
- 50 g jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka ostudzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane białka jajek, rozdrobnić4-6 s/obr. 3. Przełożyć do miski, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ugotowane żółtka jajek i chrzan, dodać jogurt, majonez, sól i pieprz, ubijać20 s/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać kolejne30 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi wcześniej białkami, całość dokładnie wymieszać.
- Sos jajeczny podawać jako dodatek do kanapek lub chlebków naan z tej kolekcji.
