Sos jajeczny do chlebków naan

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
3504.4 kJ /
837 kcal
Kalorie
42 gBiałko
15 gWęglowodany
70 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g wody
  • 6 jajek
  • 40 – 50 g chrzanu, tartego
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 50 g majonezu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, jajka ostudzić pod zimną, bieżącą wodą, następnie obrać ze skorupek. Oddzielić białka od żółtek, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane białka jajek, rozdrobnić4-6 s/obr. 3. Przełożyć do miski, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć ugotowane żółtka jajek i chrzan, dodać jogurt, majonez, sól i pieprz, ubijać20 s/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać kolejne30 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Przełożyć do naczynia z rozdrobnionymi wcześniej białkami, całość dokładnie wymieszać.
  4. Sos jajeczny podawać jako dodatek do kanapek lub chlebków naan z tej kolekcji.
Przewijanie do góry