Sos BBQ
2585 kJ /
617 kcalKalorie
617 kcalKalorie
9 gBiałko
130 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Mieszanka przypraw: ½
- laski cynamonu, połamanej
- 45 g soli
- ¾
- łyżki ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziaren kawy
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- 140 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- Sos BBQ: 160
- g cebuli, przekrojonej na pół
- 15 g ząbków czosnku
- 15 g oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 85 g białego octu winnego
- 85 g sosu Worcestershire
- 85 – 100 g miodu, płynnego
- 85 g melasy z buraka cukrowego
- 250 g ketchupu
- 1 – 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać koncentrat pomidorowy, ocet, sos Worcestershire, płatki chili, cukier, sok pomarańczowy, rodzynki, musztardę, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować6 min/100°C/obr. 2, założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować7 min/100°C/obr. 2. Sos przelać do wyparzonej butelki, zakręcić. Butelkę postawić do góry dnem na 5 min, obrócić, odstawić do ostudzenia.
- Sos BBQ przechowywać w lodówce i użyć do wybranego przepisu.