Sos BBQ

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
2585 kJ /
617 kcal
Kalorie
9 gBiałko
130 gWęglowodany
3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Mieszanka przypraw: ½
  • laski cynamonu, połamanej
  • 45 g soli
  • ¾
  • łyżki ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren kawy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½
  • łyżeczki chili, mielonego
  • 140 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • Sos BBQ: 160
  • g cebuli, przekrojonej na pół
  • 15 g ząbków czosnku
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 85 g białego octu winnego
  • 85 g sosu Worcestershire
  • 85 – 100 g miodu, płynnego
  • 85 g melasy z buraka cukrowego
  • 250 g ketchupu
  • 1 – 2 łyżeczki papryki wędzonej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy, ocet, sos Worcestershire, płatki chili, cukier, sok pomarańczowy, rodzynki, musztardę, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować6 min/100°C/obr. 2, założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować7 min/100°C/obr. 2. Sos przelać do wyparzonej butelki, zakręcić. Butelkę postawić do góry dnem na 5 min, obrócić, odstawić do ostudzenia.
  3. Sos BBQ przechowywać w lodówce i użyć do wybranego przepisu.
Przewijanie do góry