
Sok z ciemnych winogron
123.8 kcal /
518.1 kJKalorie
518.1 kJKalorie
0.8 gBiałko
31.2 gWęglowodany
0.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 900 g ciemnych winogron odmiany bezpestkowej, bezgałązek (patrz wskazówka)
- 20 g cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 250 g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego 450 g winogron i 10 g cukru.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pozostałe 450 g winogron i pozostałe 10 g cukru, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Powstały sok winogronowy przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 250 g wody, włożyć koszyczek z winogronami, nałożyć przystawkę Varoma, w której znajdują się winogrona, ponownie gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać odstawiony sok, wymieszać20 s/obr. 3. Sok przelać do czystych butelek lub słoików. Pozostałe resztki owoców przełożyć do innego naczynia, wykorzystać do innego przepisu (patrz wskazówka).
- Sok z ciemnych winogron przechowywać w lodówce lub zapasteryzować i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.