Solone zakręcone ziemniaki na patyku (TM5)
164 kcal /
686.2 kJKalorie
686.2 kJKalorie
4.3 gBiałko
37.3 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 ziemniaki podłużne, Ø 4-5 cm (patrz wskazówka)
- olej dogłębokiego smażenia
- sól do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 1 (do grubych wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować ziemniak do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi ziemniakami. Ziemniaki ostrożnie wyjąć z pojemnika nakładki krojącej, nabić wzdłuż na drewniane patyczki do szaszłyków. Delikatnie rozciągnąć tak, aby powstały spirale, odstawić.
- Na kuchence, w głębokiej patelni rozgrzać olej na średniej mocy palnika. Ziemniaki smażyć 8-10 min, do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyciągać za pomocą szczypców kuchennych i kłaść na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Oprószyć solą. Solone zakręcone ziemniaki na patyku podawać z dodatkiem wybranego sosu lub dipu.